maanantai 7. heinäkuuta 2014

Marquesas, Ranskan polynesia

Olemme tosiaan aloittaneet Ranskan polynesian valloituksen Hiva-Oalta, Atuonan kylästä Tahauku baystä. Vietimme Hiva-Oalla ensiksi 4 yötä. Hiva-Oalla hoidettiin liikkuminen liftaamalla ja pääsimmekin paikallisten mukana mitä erikoisimpiin paikkoihin. Kävimme mm.vuorenhuipulla olevalla "farmilla" syöttämässä possuja, siellä oli ehkä saaren hienoimmat näköalat. Tapasimme myös sy Coolrunning veneen jonka tapasimme ensi kerran keskellä Tyyntä merta.
Hiva-Oa:lta otimme 22.06.2014 suunnan kohti Fatu-hivaa. Matka 45nm ja suoraan kohti vastatuulta, oi kuinka ihanan märkää kyytiä. Perille saavuimme Virgin bayhin hieman ennen auringon laskua. Vastassa siellä oli mukava yllätys kun tapasimme sy Rakafantin, edellis tapaamisestamme olikin jo pari kuukautta. Myös Galapagoksella tapaamamme sy Qi oli paikalla. Kävimmekin seuraavana päivänä porukalla vesiputouksella ja oli mukavaa uida kylmässä makeassa vedessä. Fatu-hivalla jaoimme paikallisille sy Palomalta mukaan saatuja vanhoja silmälaseja, ne menivät kuin kuumille kiville. Sanoimme että emme halua mitään vastineeksi, mutta takaisin veneelle saapuessa mukanamme oli kuitenkin n.15kg hedelmiä mm. banaaneja, sitruunoja, bomlemuseja (Suomen kielinen nimi taitaa olla pomelo). Hedelmiä ei näillä kulmilla oikeastaan voi ostaa kaupasta vaan ne täytyy saada paikallisilta. Jos vain kysyy paikalliset kyllä yleensä hedelmiä antaa ja joskus antavat ihan kysymättäkin.
Fatu-hivalta suunnaksi otettiin sitten Tahuata, matkaa sinne oli n. 50nm. Purjehdus hoidettiin yötä myöten, jotta perille varmasti ehdittiin valoisan aikaan. Perillä oli vastassa jälleen sy Rakafant (NOR) ja todella kirkas vesi jonka seasta näkyi useita isoja manta rauskuja. Saarella vietimme pari päivää emmekä edes käyneet maissa.
Tahuatalta lähdimme taas kohti Hiva-Oaa mutta eri ankkurilahdelle. Ankkurilahtemme oli tällä kertaa Hanamenu bay. Sinne purjehdus oli myös kilpailu meidän, Rakafantin ja sy Mirabellan välillä. Kisa oli 13nm pituinen ja mutta se päättyi kuitenkin pari mailia ennen maalia tuulen täysin loputtua. Lopputulos oli kuitenkin jälleen selvä. Homeless oli pienimpänä veneenä lähimpänä maalilinjaa tuulen loppuessa ja Mirabella todettiin hävinneeksi. Hävinnyt joutui tekemään koko porukalle ruuat. Ankkurissa olimme pari yötä ja sitten oli taas aika vaihtaa maisemia.
Hiva-Oa:lta otettiin suunta kohti Ua-Pouta ja matka taitettiin taas yöpurjehduksena, jotta ei turhaan moottorilla tarvitse auttaa. Uusiin paikkoihin ei ole mukava tulla pimeän aikaan.... Jouduimme itse asiassa reivaamaan purjeita aika reilusti yön aikana että emme saapuisi liian aikaisin ankkurilahdelle. Ua-Poulla olimme Hakahaun ankkurilahdella ja vietimme siellä 4yötä. Todella mukava pikku kylä jossa aktiviteetteja löytyy jos haluaa. Kävimme kyläjuhlissa, kiipesimme vuorille, surffasimme, yms. Aika ei todellakaan käynyt pitkäksi.
05.07.2014 Ua-Poulta siirryttiin 25nm matka Nuku-Hivalle Marquesas saarten pääkaupunkiin Taiohaen ankkuri lahteen. Ankkurissa täällä on usempi kymmenen venettä. Ensimmäisenä yönä meillä oli pikku kommellusta ankkurin kanssa ja osuimme katamaraanin kylkeen mutta kumpikin vene selvisi ilman vahinkoja. Ongelman syynä oli että katamaraanit liikkuu ankkurissa erilailla kuin monorunkoveneet ja katamaraanilla oli 2x enemmän ketjua ulkona kuin meillä. Vaihdoimme yöllä pilkkopimeässä ankkuripaikkaa ja jatkoimme unia. Yllätys yllätys Rakafant tuli tänne kanssamme samaan aikaan. He menettivät Tyynenmeren ylityksellä tuuliperäsimen peräsinlavan (windpilot pacific plus). Nyt olemme yhdessä aloittaneet uuden lavan valmistuksen. Onneksi ankkurilahdella eräältä toiselta veneeltä löytyy sama tuuliperäsin ja valmistimmekin sen peräsimen avulla lasikuitumuotin joten homma hoitunee helposti. Vielä kun löytyisi RST-putkea akseliksi (tältä saarelta ei löydy oikean kokoista). Tältä saarelta lähdemme aikaisintaan luultavasti 15.07.2014. Seuraavaksi suuntaamme takaisin kohti Ua-Pouta, koska täältä ei saa oikein juomakelpoista vettä. Sieltä matka jatkuukin sitten Tuamotus saarirymälle josta löytyy todella paljon atollisaaria ja siellä juomavettä ei tarjolla ole.

Näin loppuun pitää meidän pikku venettämme vähän kehua. Kaikki purjehtijat joidein kanssa olemme jutelleet ovat tarvinneet Galapagos - Marquesas välille normaalisti 23-25vrk isoilla veneillään (+40ft). Meillä matka taittui kuitenkin 22vrk:ssa. 70ft sv Adventure käytti matkaan jopa yli 30vrk. Selvisimme myös ilman minkäänlaisia ongelmia ja mitään ihmeempää ei hajonnut (vain autopilotti). Alkaa siis nyt reilusti yli 12 000nm jälkeen lastentaudit olla korjattu (koputetaan puuta)

Tässä olisi nyt kuvia jos vain tabletti sattuisi toimimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti