sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Merimatka Kupangiin

Lähdimme Saumlakista 06.09.2016 kohti Kupangia.  Ankkuri nostettiin heti auringon sarastaessa. Olimme valinneet reitin joka kulkee avomeren kautta. Ei saarten ja rannikoiden vierustoja. Siltikin kuljimme satoja maileja vain n.30-50nm päässä rannikosta. Avomeri valittiin kalastuveneiden ja navigoinnin vuoksi. Avomeripurjehdus vain on helpompaa kuin rannikon läheisyydessä jatkuva kyttäily ja tähystys.
Matkasta n. puolet taitettiin purjehtien ja puolet koneella. 
Muutamia  sykettä nostattavia hetkiäkin koettiin.  Paikallisvene tuntui vain suuntaavan meitä kohti vaikka muutimme kurssia. Lopulta jouduimme ottamaan konetta apuihin että saimme riittävästi väliä kohtaamisellemme. Tiedä sitten miksi meitä niin lähelle tulivat, ehkä vain mielenkiinnosta katsomassa meitä...? Näimme myös yhden ajelehtivan(?) veneen matkan varrella. 200litran tynnyrikin uiskenteli vastaan. Ajelehtivia verkkoja taisi myös olla, onneksi usemman metrin korkuisella lipulla varustettuna...
Kaiken kaikkiaan matka sujui hyvin ja perille pääsimmekin nopeammin kuin olimme edes ajatelleet. Olimme laskeneet 5vrk matkaan, mutta lopulta tuo n.550nm matka kestikin hieman reilu 4vrk.
Kupang

Tämän paatin takia jouduimme ottamaan koneen avuksi ja tekemään n.40°  muutoksen kurssiin


Saavuttuamme perille oli ankkurissa yksi katamaraani. Sekin hävisi jo ennen kuin ehdimme edes dinghiämme laskea. Olimme siis jälleen kerran ainoa purkkari. No painelimme rantaan ja meitä oltiinkin heti vastassa. Paikallinen "agentti" joka auttaa sisäänkirjautumis muodollisuuksissa. Onneksi olimme jo kirjautuneet sisään Saumlakissa. Täällä homma olisi ollut työläs ja tullut maksamaankin läjän rahaa. Meidän täytyi vain mennä PortCaptainin juttusille hoitamaan muodollisuudet. Agenttimme Ayab lähti näyttämään mistä Kyseinen toimisto löytyy. Bussimatka oli n.15-20min ja ei kustantanut kuin reilun euron edestakaisin.
Ankkuripaikkamme on Tedi's Bar edustalla ja olemmekin jättäneet Dinghin sen eteen rannalle. Baarin porukka on välillä vetänyt dinghyä ylemmäksi nousuveden tultua ja muutenkin pitänyt sitä silmällä(?). Olin aikaisemmin kuullut että olisi hyvä maksaa tästä vahtipalvelusta, mutta eipä he rahojamme edes ole huolineet vaikka olenkin tarjonnut. Positiivista huomata että maassa jossa kaikki maksaa on myös poikkeuksia.
Päivisin täällä alkaa tuulemaan n.klo1200 pohjoisesta ja ankkuripaikka on täysin suojaton aalloilta ja tuulelta. Merituuli hellittää joskus kahden kolmen kulmilla... Aallokon se saa n.1m korkuiseksi ja veneessä olo on melkoisen epämukavaa.  Pohjoistuulten loputtua jää aallokko pohjoisesta ja tuuli ollut meillä idästä. Siis vielä pomppuisampaa eloa veneessä, kun aallokko hakkaa suoraan kylkeen tuulen pitäessä keulan kohti itää. Onneksi aallokko rauhoittuu aikanaan...
En tiedä onko tämä täällä normaalia aina, mutta olen asiasta kyllä muualtakin lukenut varoituksia.
Rantautuminen dinghillä voi olla myös oma haasteensa allokon vuoksi. Välillä joutuukin hieman katsomaan että milloin oikein rantaan menee. Välillä olemmekin rantautuessa saaneet useiden metrien surffeja dinghyllä... märkää puuhaa.
Kupang on jo oikea kaupunki. Täältä löytyy paljon kauppoja ja ihmiset puhuvat hieman englantiakin, ainakin muutamat. Länsimaalaisiakin saattaa kadulla nähdä päivän aikana muutaman. Edelleen Hello mister huutoja kyllä kuuluu ja moni tulee vähän rupattelemaan.   Myös ruokakauppoja löytyy useampikin heti rantakadulta, valikoimat yllättävän hyvät ja hinnat myös.
Kupangista huomaa että on tultu muslimi alueelle. Moskeijoiden rukoukset raikaa aamuin illoin... Toisin kuin Saumlakissa jossa asukkaista oli 98% kristittyjä. Muutoin uskonto ei ole kovinkaan paljoa läsnä katukuvassa. Mitä nyt jokusia hunnutettuja naisia siellä täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti